Wednesday, 23 January 2013

Selepas Pertabalan


Dialah orang yang pertama sekali dikunjungi Nabi Muhammad s.a.w. selepas peristiwa besar di Gua Hira’.

Selimutkan aku. Selimutkan aku,” seru Nabi Muhammad s.a.w. Seluruh anggotanya menggigil diserang seram sejuk. Belum pernah baginda mengalami pengalaman yang sedemikian aneh. Hingga terpaksa meminta bantuan orang lain untuk menenangkannya.

Sayidatina Khadijah r.ha mengambil sehelai selimut tebal lalu menyelimutkan suaminya itu.

Dia duduk di sisi suaminya, menemani hingga suaminya pulih kembali. Mengusap-ngusap bahu suaminya dengan penuh kasih. Nabi Muhammad s.a.w. menyandarkan tubuhnya ke dada isteri baginda yang sangat setia lagi penyayang itu. Setelah agak tenang, Nabi Muhammad s.a.w. pun menceritakan peristiwa yang berlaku di Gua Hira’ tadi. Sayidatina Khadijah mendengar penuh minat dan teliti. Tetapi sedikit pun tidak terlihat pada raut wajah Sayidatina Khadijah tanda-tanda cemas atau terkejut, walaupun apa yang dilalui oleh suaminya itu sangat luar biasa.Sebagai isteri, Sayidatina Khadijah faham benar tugas dan peranannya.  Dia tidak boleh turut menampakkan kebimbangannya.  Sebaliknya mesti bertindak bijaksana dengan bersikap tenang bagi mengawal keadaan.
Sekali gus membantu memulihkan semula semangat dan kekuatan jiwa suaminya. Itulah yang dilakukannya.

“Aku cemas tentang diriku ini,” kata Nabi Muhammad sambil berpaling mencari wajah isteri baginda.

“Tidak,” jawab Sayidatina Khadijah r.ha, tersenyum. “Demi Allah… Dia tidak akan menghinakan tuan kerana tuan orang yang suka menghubungkan silaturrahim, membantu orang yang susah, memberi makan tetamu, menolong anak-anak yatim dan suka membuat kerja-kerja kebajikan.”

Tersungging senyuman Nabi Muhammad mendengar kata-kata itu. Serasa semangat kuat kembali. Melihat keadaan suaminya yang seperti keletihan, Sayidatina Khadijah mengerti apa yang harus dilakukan. Dibiarkan suaminya meredakan kepenatan dalam istirahat. Tak ada apa yang hendak didesak.

Sementara Nabi Muhammad s.a.w. berehat, Sayidatina Khadijah r.ah ke rumah Waraqah bin Naufal, seorang tua penganut agama Nasrani. Waraqah mahir tentang agamanya. Dia banyak membaca dan mengkaji kitab-kitab agama Nasrani. Mungkin Waraqah lebih tahu tentang peristiwa yang baru berlaku ke atas diri Nabi Muhammad. Sebagai penganut agama Nasrani yang berpegang kuat pada kitabkitab suci agamanya, Waraqah tidak ketinggalan mengikuti perkembangan bahawa akan munculnya seorang nabi lagi selepas Nabi Isa a.s. Nabi itu adalah nabi yang terakhir. Semua perkhabaran mengenainya sudah diberitahu di dalam kitab-kitab suci Nasrani.

Sayidatina Khadijah tidak berasa keberatan hendak menceritakan segala yang dilalui suaminya kerana Waraqah adalah sepupunya sendiri. Perkara yang ingin sangat ditanyakan kepada Waraqah ialah berkenaan seruan yang didengari oleh suaminya sewaktu keluar dari Gua Hira’. Kata suaminya, dia mendengar suara berseru, “Wahai Muhammad! Engkau adalah Rasul Allah, dan aku adalah Jibril.”

Nabi Muhammad s.a.w. mendongak ke langit. Baginda melihat Malaikat Jibril a.s. dalam rupa seorang lelaki sedang berdiri. Kedua-dua belah kakinya di ufuk langit. Malaikat Jibril berseru sekali lagi dengan seruan yang sama. Apabila Nabi Muhammad berpaling ke arah lain, baginda tetap juga melihat Malaikat Jibril. Ke mana saja Nabi Muhammad menoleh, di situ ada Malaikat Jibril. 

“Yang datang menemui suamimu itu adalah malaikat. Malaikat yang sama menemui Nabi Musa,” jelas Waraqah dengan wajah yang berseriseri berseriseri sebaik saja Sayidatina Khadijah selesai bercerita. “Muhammad akan menjadi nabi bagi umat kita. Beritahu kepadanya supaya bertenang.” Sejurus Waraqah tertunduk menahan perasaan yang bergetar di dalam dada. Gembira, sebak dan terharu. Nabi akhir zaman yang disebut-sebutkan di dalam kitab-kitab suci Nasrani sedang berada di dalam lingkungan keluarganya sendiri. Nabi itu menjadi suami kepada sepupunya, Sayidatina Khadijah r.ha.

Cuma sayang sekali, Waraqah tidak berpeluang menatap wajah insan mulia pilihan Allah itu. Jika sekadar keadaan fizikalnya yang sudah tua dan semakin uzur, dia tetap berusaha menggagahkan dirinya pergi bertemu Nabi Muhammad s.a.w. Tetapi Waraqah cacat penglihatan. Tidak dapat melihat apa-apa.

“WARAQAH MENCIUM DI TENGAH-TENGAH KEPALA NABI MUHAMMAD S.A.W. BERGENANG AIR MATA KEGEMBIRAANNYA. ORANG YANG DITUNGGU-TUNGGU SELAMA INI TELAH PUN DITEMUINYA.”


Sayidatina Khadijah seperti dapat memahami perasaan sepupunya itu. Dia pulang untuk memberitahu suaminya perkara penting yang baru diterimanya dari Waraqah. Dan mengajak suaminya datang bertemu Waraqah. Tentu banyak lagi perkara yang hendak dicakapkan oleh Waraqah.

Kedatangan semula Sayidatina Khadijah bersama suaminya disambut oleh Waraqah dengan kegembiraan. Cukup bertuah kerana Nabi Muhammad datang ke rumahnya. Dialah orang yang pertama sekali dikunjungi oleh Nabi Muhammad s.a.w. selepas baginda ditabalkan dengan rasminya menjadi Rasul Allah.

“Demi Allah yang memegang nyawaku, kamulah nabi umat ini. Yang datang kepadamu ialah malaikat yang telah datang kepada Musa,” Waraqah mengulangi keterangan yang telah disampaikan kepada Sayidatina Khadijah, selepas mendengar semula cerita dari mulut Nabi Muhammad s.a.w. sendiri. Puas rasanya dapat mendengar dari mulut yang empunya diri.

“Tuan pasti akan didustakan orang. Tuan pasti akan disakiti orang. Tuan pasti akan diusir orang dan tuan pasti akan diperangi mereka,” sambungnya lagi. Tetapi nada ucapannya itu tidak lagi ceria dan bersemangat. Lebih berbaur kesedihan.

“Apakah saya akan diusir?” tanya Nabi Muhammad s.a.w.

“Ya. Kalaulah ditakdirkan aku masih hidup pada masa itu, aku akan menolongmu dengan pertolongan yang sesungguh-sungguhnya,” kata Waraqah sambil tertunduk menahan sebak. Terasa sayu hatinya mengenangkan Nabi Muhammad yang akan dimusuhi oleh kaumnya sendiri kelak.

Di celah-celah kejahilan muncul seorang juara


Perlahan-lahan Waraqah mendekati Nabi Muhammad, menyuruh baginda tunduk sedikit. Lalu Waraqah mencium di tengah-tengah kepala Nabi Muhammad s.a.w. Bergenang air mata kegembiraannya. Orang yang ditunggu-tunggu selama ini telah pun ditemuinya. Dan dialah orang yang pertama mencium kepala insan mulia itu.


No comments:

Post a Comment